SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejileri iki kısımda ele alınmaktadır. Bunlar sayfa içi seo ile site içi (sayfa dışı) seo stratejisidir. SEO çalışmaları temelinde her ikisinin de önemli katkıları bulunmaktadır. Nitekim seo çalışması bir bütünlük oluşturmalıdır. Yani site içi ve site dışı (sayfa dışı) seo çalışmaları birlikte yürütülmelidir.
Amaçlarınız doğrultusunda hareket ettiğinizde site içi seo çalışması ile site dışı seo çalışması Google’da yükselmeniz için farklı opsiyonlar oluşturmaktadır. Bu noktadan bakıldığında seo çalışması içindeki ayrımı tanımlamakta fayda vardır. Google, Yandex gibi arama motorları web sitenizi ve sayfalarınızı değerlendirirken farklı bakış açıları geliştirirler. Bu bakış açıları ve çalışma prensipleri iki kısımda ele alınmaktadır.
Sayfa içi seo çalışması Web sitenize ve web siteniz içinde bulunan kısımlar üzerinde çalışır.
Sayfa dışı seo çalışması ise web sitenizin ne denli değerli olduğuna bakmaktadır.
Arama motorlarında üst sıralarda yer almanız için önemli ölçüde sayfa dışı seo çalışması ile belirlenir. Ancak bu demek değildir ki sayfa içi seo çalışması Google’da yükselmeniz için etkili değildir. Dolayısıyla bu birlikte yürütülmesi gereken bir süreçtir.
SEO çalışmaları internetin çıkış ve yayılma süreçlerinden itibaren önemli olan bir çalışma olarak öne çıkmıştır. Web sitesine daha fazla kullanıcı çekmek, ziyaretçi trafiği oluşturmak ve internetin yaygınlaşması için detaylı çalışmalar Seo ile yapılmıştır. Ancak seo çalışmasının amacını metni anahtar kelimelerle doldurmak ya da kullanıcılar daha fazla tıklama yapmasını sağlamak olmamalıdır.
Seo çalışmasının mantığını web sitenizin daha kaliteli ve işlevsel bir konuma taşınması olarak algılamak daha doğru olmaktadır. Seo zaman içerisinde formunu değiştirip hem web sitesi içerisinde hem de web sitesi dışında yapılan yoğun teknik çalışmalar bütününe dönüşmüştür.
Peki Seo ile yapılan site içi seo ile site dışı seo çalışması arasındaki fark nedir? Sayfa içi seo ne anlama gelmektedir? Sayfa dışı seo ile arama motorlarında üst sıralara çıkmak mümkün müdür? Şimdi hep birlikte bu sorulara yanıt arayalım.
Site içi seo olarak da bilinen sayfa içi seo, doğrudan doğruya sahip olduğunuz web sitenin arama motorlarında sıralamasını doğrudan etkilemek için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen addır. Sayfa içi seo çalışması ile web sitenizin görünürlüğünü artırabilir ziyaretçi trafiği oluşturabilirsiniz. Öte yandan da sayfa içi seo çalışmaları ile daha fazla kazanç elde etmek mümkündür.
Sayfa içi seo çalışmalarında kullanılan optimizasyon sistemi teknikleri aşağıda tek tek sıralanmıştır. Bunlar:
Başlık Etiketleri:
Anahtar kelimeleri sayfaların başlıkları içerisine koymanızda çok fazla avantajlar vardır. Her sayfada oluşturduğunuz içeriklerin başlıklarına anahtar kelimeleri yerleştirin.
Sayfalardaki her başlık ve her başlık için kullanılan anahtar kelime etiketi o web sayfasının ne ile ilgili olduğunu belirtmenin bir yoludur. Başlıklar 5-8 kelime aralığında olup 60 karakteri de geçmemelidir.
Başlıklar:
Başlıklar web sitenizin dışarıya açılan kapısı gibidir. Yani başlıklar içeriğinizi yansıtır. Özellikle de web sitelerdeki öne çıkan en büyük fontla yazılmış yazılardır. Hem Google hem de Yandex bu başlıklara ciddi derecede önem vermektedir. Başlıklarda mutlaka anahtar kelime kullanımına özen gösterin. Ancak anahtar kelimeleriniz ile metnin içeriği de birbiriyle uyumlu olmalıdır.
Başlıkların içeriğinizi yansıttığını bilmelisiniz. H sistemine göre başlıklar koyulmalıdır. En nihayetinde bu başlıklar H1 şeklinde olmalıdır. Başlıklarınız ilgi çekmek açısından soru şeklinde de olabilir. Başlıklarda anahtar kelime kullanayım derken tamamen başlıkları aynı anahtar kelimelerle doldurmayın.
Metin içeriğini çeşitli bölümlere ayırabilirsiniz. Bu noktada H sistemini tekrar kullanmalısınız. H2 ile H5 arasını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
URL Ayarları:
Url adreslerinde mutlaka anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Fakat var olan Url’lerinizde anahtar kelime yoksa değiştirmemelisiniz. Yönlendirme yoluyla kullanıma uygun hale getirilebilir. Web sayfanızın konusu ile Url ve anahtar kelime kullanımı arasında bir bağlantı vardır.
Görsel Alt Metni:
Bütün CMS yani İçerik Yönetim Sistemleri, web sitenizde bulunan görsellerin her birine alt text/alt metin eklenmektedir. Alt metinlere alternatif metin adı da verilmektedir. Google, Yandex gibi arama motorları bir görsel hakkında daha fazla bilgi sağlayabilmek adına alt metin kullanmaktadır. Böylelikle arama motorlarında yapılan aramalarda görsel sunumlar da ziyaretçilerin kullanımına hazır hale getirilir.
Arama motorları bu alt textler aracılığıyla görüntüleri tararlar. Bundan dolayı her görsel için anahtar kelime de kullanılmalıdır. Anahtar kelime ve alt metinlerle süslenen görseller Google tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılır. Alt metinler kullanıcılara bilgi sağlama da yoludur.
Alt metinler açıklayıcı, sade, anlaşılır ve kısa olmalıdır. Uzun, karmaşık ve anlamsız alt metinler Google’ın sevdiği alt metinler değildir. Ayrıca alt metinler içerisinde de anahtar kelime kullanımına özen gösterilmelidir.
Site Hızı:
Kullanıcıların istediğini bulabilmesi son derece önemlidir. Ancak istediklerini bulurken geçen sürenin de kısa olması istenilen bir durumdur. Google da kullanıcıların her istediğini en kolay ve hızlı bulması için çalışmalar yürütür. Buradan hareketle web sitenizin hızını artırmak için optimizasyon çalışmaları yapmaktadır.
Web sitenizin hızına göre Google’da üst sıralarda ya da alt sıralarda yer alırsınız. Çünkü Google yavaş çalışan web sitelerini kullanıcıları göstermek istememektedir.
Site İçi Bağlantılar:
Site içi link adını da verdiğimiz bu bağlantılar web sitenizdeki bir sayfadan başka sayfalara verilen bağlantı linkleridir. Ayrıca başka bir web sitesinden başka bir web sitesine de bağlantı verilebilir. Buna da site dışı link adı verilmektedir.
Her sayfa için yapılan Seo çalışması web sitenize daha fazla ziyaretçi trafiği sağlayacaktır. En iyi arama motoru olarak öne çıkan Google, sayfalarınızı doğrudan doğrudan indekslerken bu bağlantıları da göz önünde bulundurur.
Kullanıcıların web sitenizde daldan dala konar gibi sayfa sayfa dolaşması sizlerin elinde! Ne kadar doğru bağlantılar verirseniz o kadar fazla ziyaretçiye ulaşırsınız. Öte yandan arama motorları sizi anlamaya çalışırken bu bağlantılar aracılığıyla anlamaya çalışır.
İstenilen site içi link bağlantısında her sayfanın ve her sayfa altındaki kategorilerin bir noktada anasayfaya bağlanmasıdır. Böylelikle Google anasayfanızı indekslediğinde diğer bağlantılı sayfaları da görecektir.
Meta Başlık ve Açıklama Bölümleri:
Meta başlık ve açıklamaları Google’da yükselmenin en kolay yollarından biridir. Bir de içerikle bütünleştirilir ise mutlaka üst sıralara çıkabilirsiniz. Meta başlığı, arama motorlarında yaptığınız aramalar sonucunda çıkan sonuçların başlığıdır ve mavi renklidir. Meta açıklaması ise mavi renkteki başlığın altındaki metin içeriğiyle ilgili kısa bilgiler içeren açıklamadır. Meta açıklamaları 160 karakteri geçmemelidir.
Site İçerikleri:
Web sitenizde oluşturduğunuz her sayfa için mutlaka bir içerik eklenmelidir. Ayrıca eklediğiniz içeriklerin fayda sağlaması da önemlidir. Yani okunmayacak okunsa dahi kimseye bir fayda sağlamayacak bir makalenin web sitesinde bulunmasının hiçbir anlamı yoktur.
Kullanıcıların web sitenizde daha fazla vakit harcamalarını istiyorsanız her yerde olmayan ama doğru bilgiler içeren makaleler oluşturmalısınız. Google arama motoru kendi yapısıyla içeriklerinizin doğru olup olmadığını tespit edebilme gücü bulunmaktadır.
Anahtar Kelime Kullanımı:
Ziyaretçilerin sizi doğru bir yerde ve doğru zamanda bulabilmeleri için en önemli şey anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelime kullanımı ziyaretçileri çeken birer slogan gibidir. Ayrıca makale içeriğini de toparlayan, vermek istediğiniz mesajları oldukça kolay bir şekilde verebilmenin pratik bir yöntemi konumundadır.
Potansiyel ve hedef müşterilerinize ulaşabilmek için mutlaka anahtar kelime kullanmalısınız. Fakat makalenizi anahtar kelimelerle boğmamalısınız. Bu nedenle de anahtar kelime seçiminde titiz olunmalı ve doğru anahtar kelimeleri seçerek başarınızı artırmalısınız.
Mobil Uyumluluk:
Mobil uyumluluk ya da responsive web sitenizde bulunan sayfaların bütün teknolojik cihazlarda bozulmadan görüntülenmesini sağlamaktadır. Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse bilgisayarda görüntülendiği gibi telefonda görüntülenmez, bozulmalar olur.
Öte yandan günden güne artan bie mobil kullanıcı sayısı vardır. Bugün hemen hemen herkesin evinde bilgisayar bulunmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki herkesin de cebinde bir telefon vardır. Sizlerin hedeflemesi gereken herkesin cebindeki telefona erişmektir. Mobil uyumluluk bu açıdan son derece önemlidir.
SERP ile Sayfa İçi Seo İlişkisi Nasıldır?
Sayfa içi seo çalışmaları sizleri SERP (Search Engine Results Page) içerisinde altta ya da üst sıralarda göstermenin bir yöntemidir. SERP bir sonuç sayfasıdır. Örneğin; Google’da web site fiyatları diye bir arama gerçekleştirdiğinizde karşınıza çıkan sayfa SERP sayfasıdır.
SERP sıralamasında üst sıralara çıkabilmek için sayfa içi Seo çalışması zorunludur. SERP içerisinde ne kadar üst sıralarda yer alıyorsanız o kadar kaliteli bir web sitesine sahipsiniz demektir.
Site İçi Seo Çalışması Ve Metin İçeriklerin İlişkisi Nasıldır?
Metin içerikleri, site içi Seo çalışmasının bel kemiğini oluşturur. Metin içerikleri web sitenize kullanıcı akışı sağlamanın en etkin yolunu oluşturur. Sıradan içerikler bu durumu pek etkilemez. Esas olan içeriğin bir değişim, dönüşüm ve hareket yaratmasıdır. Yani eğer bir içerik bir ihtiyaca cevap veriyorsa tam anlamıyla nitelikli bir içeriktir.
İçerikleriniz dikkat çekici, bilgi veren ve özgün olmayı başaran yazılardan oluşmalıdır. Çünkü ziyaretçiler içeriklerinizi incelediğinde sönük, kopya ve karmaşık bir yapıyla karşılaşırsa mutlaka web sitenizi terk edecektir. Yani kullanıcılar içeriklerinizi okuyabilmeli, sizler içeriklerinizi gelen ziyaretçilere okutabilmelisiniz.
Site dışı Seo ya da sayfa dışı Seo çalışması, site dışından başka bir web sitesinden bağlantı veya link almadır. Site dışı Seo çalışmasının temelini birden fazla web sitesi arasında kurulan organik ilişkiden almaktadır. Örneğin; web sitenizde bir içerik paylaştınız. Başka bir web sitesi yazdığınız yazıyı oldukça verimli ve etkili bulup kendi web sitesinde link vererek yayınlayabilir. Bu sizler için en olağan site dışı seo çalışması olur.
Öte yandan bizzat kendiniz birden fazla paravan web sitesi kurabilir ve aralarında ilişki kurabilirsiniz. Üstelik böylelikle daha fazla kullanıcıya ulaşabilir ve site trafiğinizi artırabilirsiniz.
Site dışı Seo çalışmalarında en etkili faktör, web sayfanıza yapılan bağlantıların veya linklerin sayısı ve niteliğidir. Web siteniz için bağlantılar oluşturma ve artırma yöntemleri şunlardır:
Web sitenize yapılan bağlantıların sayısı elbette ki önemlidir. Fakat zaman içerisinde Seo teknik ve sistemin değişmesi ile birlikte bağlantıların kalite ve niteliğinin daha önemli olması kabul görmüştür. Bundan dolayı da paylaşılabilen içerikler ve link kazanımı sayfa dışı Seo çalışmalarını doğrudan doğruya etkilemektedir.
Sayfa dışı seo çalışmasının etkili olabilmesi için kaç tane dış bağlantı linkine ihtiyacınız var? İçinde bulunduğunuz sektörde ne kadar fazla rekabet varsa o kadar da fazla bağlantıya ihtiyacınız vardır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi burada esas olan bağlantıların kalitesidir. Seo çalışmalarının bir parçası olarak link satın alıp bağlantı oluşturma sıklıkla başvurulan bir seçenekti. Ancak Google böyle bir durumda web sitenizi alt sıralara atarak cezalandıracağını bilmelisiniz.
Google ve Yandex bağlantıların sayısından çok kalitesine bakmaktadır. Ancak bu demek değildir ki sayı önemsizdir. Bağlantı miktarı da bir noktaya kadar önem teşkil etmektedir. İyi bir web sitesinden gelecek olan kaliteli bir bağlantı yani backlink birçok bağlantıya değerdir. Bağlantı kurmak öyle düşünüldüğü kadar kolay değildir.
Başka Site Dışı Seo Çalışmaları Nelerdir?
En iyi backlinkleri site dışı Seo planlamasının temelini oluşturmasına karşın, web sitenizin etki alanını genişletmek ve daha fazla backlinki barındırmak için farklı birçok yol ve yöntem bulunmaktadır.
Site dışı Seo çalışmaları kullanıcılara karşı güven ve marka bilinirliğinizi artırmaktadır. Öte yandan kullanabileceğiniz başka bir site dışı Seo çalışması ise video, ses kaydı ve görüntülerin de dahil olduğu web sitelerine backlink göndermektedir.
Teknoloji geliştikçe tüketici davranışları da değişmektedir. Bu karşılıklı bir ilişkinin sonucudur. Seo’nun en etkili yönü şimdilerde ise site içi ve site dışı Seo çalışmalarını etkin ve planlı bir biçimde tek tek sıralamasıdır.
Web sitelerindeki gelen kaygılar daha çok özgün içerik ve web sitesinin hızı, kullanıcı deneyimi sağlamasıdır. Ayrıca anahtar kelimelerin de optimizasyondan geçmiş olması önemlidir. Sayfa dışı Seo çalışması da kaliteli backlinkleri teşvike etmektir.
Sayfa Dışı Seo Çalışmasında Backlink Nedir?
Web sitelerinde özellikle de sayfa dışı Seo çalışmalarında öne çıkan yöntemlerden biri de baclinktir. Backlink web sitenizde bulunan içeriklerinize ne kadar fazla web sitesi backlink verirse web sitenizin etki alanı genişler. Bu durum zamanla birilerinin özellikle de işletmecilerin link satın almalarına yol açtı. Fakat Google kısa zamanda bunun da önüne geçti.
Peki Sayfa İçi Seo Mu Yoksa Sayfa Dışı Seo Mu Önemlidir?
Sayfa içi seo ile sayfa dışı seo arasında bir seçim yapmak demek bir araba için motor ve tekerlek arasında seçim yapmak gibidir. Bu nedenle de ikisi de kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Birbirleriyle tamamlayıcı bir şekilde çalışırlar.
Seo uzmanları daha çok sayfa dışı Seo çalışmalarına odaklanmadan sayfa içi Seo çalışmasına odaklanılması konusunda herkes uyarmaktadır. Bir araba şirketi araba yaparken önce kasasını, sonra motorunu ve en sonunda da koltukları yapar. Önce koltukları yapıp arabanın kasasını koltuğa göre yapan bir araba şirketi yoktur.
Seo çalışması bir defa yapılıp sonra da hiçbir zaman bakılmayan bir çalışma değildir. Seo çalışması sürekli, değişen ve dönüşen dinamik bir çalışmadır.
Sektörün en iyi kurumsal web siteleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin:
Sayfa sonunda yer alan yorumlar alanından statik web siteleri hakkında görüş ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.